İklim krizine karşı tohum topu

Aleyna Sevim – Dünyadaki en büyük çevre sorunlarının başında gelen küresel iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçları, tüm dünyayı etkisi altına alırken bazı kuruluşlar bölgeler çapında geliştirdikleri teknolojilerle bu krize çözüm üretmeye çalışıyor. Türkiye’de farklı üniversitelerde öğrenim gören 7 üniversite öğrencisi 2017 yılında bir araya gelerek özel tasarladıkları ve adına ‘Eco drone’ adını verdikleri insansız hava aracı sayesinde ormanlık alanlara havadan ağaç tohumu ekmeye başladı. Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışan genç girişimciler droneye ilave ettikleri özel bir sistem sayesinde ormanlık alanlara havadan ağaç tohumları ekimi yapabilen sistem geliştirdi.

Küresel iklim krizine karşı mücadele kapsamında 2030’a kadar 7 farklı teknolojik ürün geliştirmeyi hedefleyen Ecording, sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştiriyor. Ormanları korumak ve orman varlığını artırmak amacıyla çalışmalar yürüten kuruluş, Türkiye’de geliştirdikleri insansız hava aracı olan ecoDrone ve yeni ürünleri ecordingApp ile kişiler, bireysel karbon ayak izlerini azaltarak çeşitli ödüller kazanıyor ve önledikleri karbon salımı miktarını yani çevresel etkilerini görebiliyor.

15 MİLYON TOHUM TOPU

Ecording kurucusu Mert Karslıoğlu, sosyal girişimcilik macerasının üniversitede aldığı dersle başladığını söyleyerek şunları dedi: “Ulaşılması zor ancak ormanlaştırılması gereken alanlara tohum topu atışları yapıyoruz. Tohum topu diyorum çünkü tohumların dış etkenlerden korunmaları ve çimlenebilmeleri için onları tohum toplarına dönüştürüyoruz. Yani, her bir tohumun etrafını kil ve farklı mineraller içeren orman toprağıyla kaplıyoruz. Tohum toplarını ise kırsalda yaşamını sürdüren ve küresel iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınlarla üretiyoruz. EcoDrone’larla ormanlaştırma ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sunarken, kurumsal partnerlerimizle birlikte ilerliyoruz. Bu kapsamda 2019’dan bu yana 150’den fazla partnerimizle, 15 milyondan fazla tohum topunu toprakla buluşturduk.”

4 İLDE 8 FARKLI TOHUMLAMA

Ormanlaştırılacak alanları belirleme süreçlerini anlatan Karslıoğlu şunları kaydetti: “Bu zamana kadar Ankara, Artvin, Mersin ve Muğla başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde, 8 farklı tohum türüyle çalışmalarımızı yürüttük ve yürütmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, hem Türkiye’den hem de globalden pek çok ödüle layık görüldük. Yeni ürünümüz ecordingApp ise bir mobil uygulama. Uygulama içinde geri dönüşümden sokak hayvanı beslemeye kadar yaklaşık 30 görev var.”

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top